2013. máj 18.

Szemkimosó - kémiai szennyeződésekre

írta: M.Zoltán
Szemkimosó - kémiai szennyeződésekre

szemmaras_h.jpgHazánkban kb. 2300 súlyos szemsérülés történik évente; 8%-uknál teljes látásvesztés, 34%-nál nagyobb mértékű látáscsökkenés következik be. A vegyszerek okozta sérüléseknél az érintett testfelület károsodása azonnal elkezdődik, a hatékony és gyors beavatkozás kulcsfontosságú!

 

 

 

Mit tenne, ha szemébe maróanyag kerülne?

A válasz az elsősegély könyvekből és tanfolyamokról ismert: vízzel öblíteném. A válasz azonban ezúttal helytelen! Szakmai információs portálunkon és képzéseinken mindig felhívjuk a figyelmet arra, hogy bizony a hazánkban ismert elsősegély-felszerelések és olykor protokollok idejüket múlták. Most is egy ilyen termékre hívnánk fel a figyelmet.


Egy kis kémia óra

Működési mechanizmusának megértéséhez kissé kanyarodjunk vissza az általános iskolai kémia órákhoz!

Az első kérdés pofon egyszerű. Mivel lehet a savat, illetve a lúgot (savas, illetve lúgos kémhatást) semlegesíteni? A savat természetesen lúggal, a lúgot természetesen savval. Azonban egy olyan érzékeny szervnél, mint a szem (de a bőr és minden egyéb testrész ide sorolható) ez nem szerencsés, hisz további sérüléseket okozhatunk.

Második kérdés léteznek-e olyan rendszerek, amelyek semlegesítenek, de hatások nem okoz újabb sérülést, szövődményt? Léteznek, ezeket úgy hívjuk, hogy pufferoldatok. Ezek a pufferek gyenge savak vagy lúgok, melyek nagymennyiségű savat vagy lúgot képesek befogadni úgy, hogy kémhatásunk nem változik.

Utolsó kérdésünk: mit csinál a víz (ha ezzel öblítjük a maróanyag ért szemet) a savval, lúggal? Nos hígitja, de bizony igen szerény hatékonysággal.

szemmaras_h.jpg

Ha a PLUM pH Neutral szemkimosó működési mechanizmusát szeretnénk képletesen szemléltetni induljunk ki egy zsíros vagy olajos felületből, mondjuk egy sztallapból. Mi történik az asztalon lévő zsírral vagy olajjal, ha elkezdjük vízzel öblíteni? Kétségkívül valamilyen fokú tisztítást elérünk, de ennek hatékonysága mérföldekre van a zsíroldószeres tisztítás eredményességétől. Ennek analógiájára képzeljük el a maróanyag vizes öblítését. A víz konkrétan csak öblít, a PLUM pH Neutral viszont semlegesít. Két különböző folyamatról beszélünk, az előbbi egy fizikai, utóbbi egy kémiai folyamat.

Így tehát, ha nem áll rendelkezésünkre szemkimosó továbbra is a vizes öblítést használjuk, de ne feledjük, hogy ennek hatékonysága igen szerény.

Mitől függ a maróanyag okozta sérülés súlyossága?

- a vegyszer koncentrációjától - mennyire erős sav vagy lúg,
- a hőmérséklettől - magasabb hőmérséklet fokozza a vegyszer maró hatását,
- az érintkezés idejétől - minél hosszabb ideig volt a szemben, annál nagyobb a károsodás.


Ismerkedjen meg PLUM pH Neutral termékkel!

A termék 4,9%-os foszfátpuffert tartalmaz, kétféle kiszerelésben, 200 és 1000 ml-esben kapható, kibontásig steril, szavatossági idő 3 év. Számos nemzetközi tanusítvány igazolja, hogy hatékonysága igen magas. Ajánlott öblítési idő minimum 2 perc. A vizsgálatok során 2-es és 12-es pH-jú maróanyagot használtak, kettő perc elteltével a kémhatás 6, illetve 10, 5 perc elteltével 6,5 és 11-es pH tartományra változott ( a szem normál pH-ja 7,4). Ugyanennyi idő alatt a vízzel öblítés nem ért el kimutatható kémhatás-változást.

plum1.jpg

PLUM pH Neutral használata

1. Vegye ki a flakont a tartóból!

2. Fordítsa el a kupakot a zár felszakadásáig!

3. Illessze a szeméhez vízszintes fejtartással!

4. Kíméletesen nyomja meg a flakont!

5. Az öblítést minimum 2 percig végezze!
plum2.jpg

plum3.jpg

Webshop>>

Plum Magyarország Kft.>>

Szólj hozzá

vegyszer szemsérülés maróanyag PLUM