2011. sze 25.

Égési sérülések ellátása

írta: M.Zoltán
Égési sérülések ellátása

Az égések a leggyakoribb háztartási balesetek közé tartoznak. Hatékony ellátásuk nemcsak a sérülés súlyosságát csökkenti, hanem a gyógyulási időt rövidíti, továbbá az esztétikus hegesedést is segíti.

Égést okozhat közvetlenül a forró tárggyal, folyadékkal történő érintkezés, de a súrlódás, illetve az UV-, és radioaktívsugárzás is.

Az égési sérülések egyik legelterjedtebb osztályozása az érintett bőrfelület mélysége alapján történik. Elsőfokú égés csak a bőr legfelső rétegét érinti, az ún. hámréteget. A bőr pirossá, feszessé válik, emellett fájdalmas.

A másodfokú égésnél a kültakaró második rétege, az irha is érintett. Jellegzetes kísérő jegyei a hólyagok megjelenése. Harmadfokú égésnél bőrünk legalsó rétege, a bőralja is sérül. A sebfelület piszkos szürke, sárgás. A negyedfokú, legsúlyosabb égésnél a bőr szövetei elszenesednek. Egyes szakirodalmakban ettől némiképp eltérő csoportosítással is találkozni.


Az ellátás első lépése - a beteggel történő kommunikáció és nyugalomba helyezést követően - a sérült bőrfelület hideg vizes hűtése. Erre legalkalmasabb a csapvíz, a természetes vizek - patak, tó stb. - növelhetik a fertőzés esélyét. A hideg vizes hűtést körültekintő ideig végezzük. Sok szakirodalom 15-20 percet javasol, itt azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a hűtés időtartamát több tényező is befolyásolja pl.: víz hőmérséklete, érintett testfelület, illetve a sérült felület nagysága stb. A kézfejet feltehetően több ideig lehet károsodás nélkül hűteni, mint mondjuk a mellkast. A hűtéssel csökkentjük a sérülés kiterjedését, csillapítjuk a fájdalmat, nyugtatjuk az érintett testfelületet.

Az égés nyílt sérülés, ennek megfelelően mindig indokolt a fertőtlenítés. Az égési sérülteknél nem ritkán a fertőzések kialakulása jelenti a potenciális veszélyforrást. A fertőtlenítést követően lehetőleg olyan kötszerrel fedjük, amely nem ragad a sebbe.

Indokolt lenne az égési zselék és égési kötszerek minél szélesebb körben történő elterjesztése, hisz ezek számtalan előnyös tulajdonsággal bírnak. Hűt, fertőtlenít, fájdalmat csillapít, fed. Ennek megfelelően égési kötszer használatakor nem kell fertőtlenítőszert alkalmazni.

 

 

Mikor menjünk orvoshoz, illetve hívjunk mentőt?

- elsőfokú égési sérülésnél, ha kiterjedése nagyobb, mint öttenyérnyi (a sérült tenyerét vesszük alapul),

- másodfokú égésnél, ha kiterjedése nagyobb, mint háromtenyérnyi.

Minden esetben, ha:

- harmad- vagy negyedfokú az égés,

- arcot vagy nemi szervet érte,

- gyermek sérült meg.

Forrás: elsosegely.hu

Szólj hozzá

égés