2011. okt 23.

Segélynyújtás alapjai 3. - Légzésvizsgálat

írta: M.Zoltán
Segélynyújtás alapjai 3. - Légzésvizsgálat

A sérültről, betegről szolgáló legelső fontos információ, hogy légzése, keringése megfelelő-e. Ennek megállapítására szolgál a légzésvizsgálat, melynek leghatékonyabb módja az ún. hármas érzékelés.

 

 

 

 

Segélynyújtás alapjai 1. - Helyszínbiztosítás

Segélynyújtás alapjai 2. - Felismerés

Segélynyújtás alapjai 4. - Általános betegvizsgálat

Segélynyújtás alapjai 5. - Légútbiztosítás

Segélynyújtás alapjai 6. - Mentőhívás

Segélynyújtás alapjai 7. - Segélynyújtás

 

Abban az esetben, ha a sérült a megrázás, megszólításra – általános betegvizsgálat kezdő lépései - nem reagált kiáltsunk segítségért, majd, ha van arra utaló jel - pl. a sérült egy étteremben fekszik, vagy kezében egy megkezdett alma - keressünk légúti akadályt. Ha légúti akadályra utaló jel nincs, hajtsuk a sérült fejét hátra, teljesen szakszerűen egyik kezünkkel a hajas fejbőr határánál, másikkal az állánál megfogva, majd fülünket tegyük a sérült orra elé. Eközben figyeljük a mellkas mozgását.

Forrás: elsosegely.hu>>

 

Ezt a légzésvizsgálatot azért nevezzük hármas érzékelésnek, mert a vizsgálat során fülünkkel érezzük és halljuk a levegő áramlását, míg szemünkkel látjuk a mellkas mozgását. A vizsgálatot 10 másodpercig végezzük - magunkban számolunk -, ez alatt legalább két légzőmozgást kell tapasztaljunk. Ha nincs légzés, vagy csupán egyetlen haladéktalanul hívjunk, vagy optimális esetben hívassunk mentőt, majd kezdjük el a komplex újraélesztést.

Ha a sérültnek volt légzése, akkor eszméletlennek tekintjük. Fontos kiemelnünk az ájult és az eszméletlen sérült közötti különbséget. Az ájult sérült többnyire az agy vérellátási zavara miatt összeesik, viszont a megrázás, megszólításra többnyire valamilyen válasz reakciót ad - kinyitja szemét, valamilyen hangot ad ki, megszólal. Ezzel szemben az eszméletlen sérült a megrázás, megszólításra nem reagál, továbbá reflexei nem működnek. Több helyen olvashatunk reflexvizsgálatról - szemhéjra fújás, megcsípés, rákiáltás - ezek nem tiltottak, azonban az új irányelvek kisebb jelentőséget tulajdonítanak nekik. Azt mondjuk a megrázás, megszólítás megközelíti a reflexvizsgálat eredményességét.

Az eszméletlen sérültnek tehát nincsenek reflexei, ezért potenciális életveszélyben van. Hiányzik a nyelv-garat reflexe, amely fulladáshoz vezethet, ezért gondoskodni kell a mielőbbi légútbiztosításról. A légútbiztosítás előtt azonban teljes betegvizsgálatot kell végezni.

Manuális betegvizsgálat>>

 

Szólj hozzá

légzés betegvizsgálat légút