2011. dec 02.

Adventi veszélyek

írta: M.Zoltán
Adventi veszélyek

Az advent a keresztény kultúrkör legismertebb ünnepe, amely a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól egészen karácsonyig tart. Ilyenkor a 19-20. század óta szokás koszorút készíteni, melynek ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el. Egy felfüggesztett szekérkerékre...

 

23 gyertyát helyezett el, minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. A modern koszorúk leggyakrabban fenyőágból készülnek, melyeken négy gyertya található. Az ünnepet megelőző minden vasárnap meggyújtanak egy-egy újabbat rajta.

Szomorú tény, hogy a leggyakoribb lakástüzek az adventi koszorúkhoz köthetők.

 

Amire figyeljünk

Az adventi szokás kiváló lehetőség, hogy a rohanó minden napokban egy kicsit megálljunk és elkezdjünk az ünnepekre hangolódni. Azonban, hogy az öröm ténylegesen csak öröm és ne baj legyen, érdemes néhány óvintézkedést betartani. Ezekben próbálunk segíteni.

1. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyákat!

A lecseppenő viasz, a lakásban lévő légáramlatok (huzat, hirtelen ajtónyitás-csukás) könnyen meggyújthatják a koszorút alkotó fenyőágakat, de a környezetében lévő tárgyakat (szalvéta, terítő) is. Soha ne hagyjuk őrizet nélkül az égő gyertyákat! Elegendő néhány perc is ahhoz, hogy az egész konyha lángba boruljon!

2. Nedvesítsük a koszorút!

A koszorút díszítő elemek lehetővé teszik naponta permetezzük vízzel a koszorút. Ez csökkenti a fenyőágak elszáradását és a gyúlékonyságot is.

3. Ügyeljünk a gyerekekre!

Nem egy baleset következett már be abból, hogy a kisgyerek a lángba nyúlt, de olyan is előfordult már, hogy a terítővel együtt rántotta le az égő koszorút, rosszabb esetben magára. Soha ne hagyjuk a gyereket őrizetlenül nyílt láng közelében!

4. Ténylegesen oltsuk el!

A gyertyák elfújását követően győződjünk meg, hogy a kanóc ténylegesen elaludt. Az izzó kanóc ugyan nem gyullad vissza, de ha a száraz fenyőágakra vagy környező tárgyakra esik könnyen okozhat tüzet.

 

Tűzoltási gyorstalpaló

A lakástüzek leghatékonyabb oltására a tűzoltó takaró és a porral oltó szolgál. Ezek azonban a hazai háztartások csak igen kis százalékában találhatók meg. Érdekes módon Nyugat-európai és a Skandináv konyhák természetes tartozéka a tűzoltó takaró és/vagy porral oltó.

Tűzoltó takaró helyett használhatunk vastagabb pokrócot vagy nedves konyharuhát. Ez esetben a letakart láng oxigénhiány következtében kialszik. Természetesen tűzoltáshoz használhatunk vizet is, ez esetben ügyeljünk arra, hogy elektromos berendezést ne érjen a víz!

Ha a 3-4. tűzoltási kísérlet sem sikerült és/vagy a bútorzat is lángra kapott azonnal hívjuk a tűzoltókat (105). Hagyjuk el a helyiséget, zárjuk be az ajtót, ha van rá lehetőség az ajtó nyílásaihoz helyezzünk nedves rongyokat. Szükség esetén hagyja el minden személy a lakást, illetve értesítsük a szomszédokat is. Jobb félni, mint megijedni! Egy kisebb tűz néhány perc alatt lángba boríthatja az egész helyiséget, amely könnyen tovább terjed.

Ezen a videón egy iskolai koszorú lángolása látható:

 

Elsősegély

Leggyakrabban égési sérülés következik be. A legfontosabb az érintett testrész mielőbbi hideg vizes hűtése. Ez hosszabb ideig, akár 10-15 percig is végezhető.A hideg víz csökkenti a hő tovaterjedését a mélyebb szövetek felé, illetve csökkenti a fájdalmat. Hűtés után fertőtlenítsük a sebet, majd helyezzünk rá steril kötést.

Az égési sérülések leghatékonyabb ellátása égési kötszerrel történik.

 

Égési sérülések ellátása>>

Égési kötszerek használata>>

Szólj hozzá

ünnep karácsony égés