2012. jan 09.

Szén-monoxid mérgezés

írta: M.Zoltán
Szén-monoxid mérgezés

Különösen a fűtési szezonban hallhatunk a médiában halálos szén-monoxid mérgezésről, amelyet a nem megfelelően üzemeltetett vagy karbantartott tüzelőberendezések okoznak. A mérgezési tüneteket követően sajnos hamar bekövetkezik az eszméletvesztés, majd a halál.

Forrás: elsosegely.hu

 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, a levegőnél valamivel könnyebb (28 g/mol, a levegő átlagosan 29 g/mol). A mérgezés leggyakoribb lehetősége a tüzelőberendezésekkel ellátott helyiségekben, illetve garázsokban áll elő. A nem tisztított kémény, az erős külső szél, mind mind akadályozza az egyes égéstermékek kijutását. Szén-monoxid szinte minden égéskor keletkezik, de tipikusan az un. tökéletlen égés során, amikor is kevés oxigén jelenlétében az égéstermék nem szén-dioxid (ez eseteben tökéletes égésről beszélnénk), hanem szén-monoxid.

A vaskályha, a gázkonvektor, a cserépkályha, a kandalló, a kemence, a tábortűz mind hozzá járulhat a gáz felszabadulásához. Kiemelendő a propán-bután gázpalackkal működő sziesztakályha, amelynek az átlagosnál nagyobb a szén-monoxid kibocsátása, ráadásul kivezető kéménnyel nem rendelkezik. Említést érdemel az avarégetés, illetve a gépjárművek, különösen a dízelüzeműek, melyek jelentős mennyiségű mérgező gázt bocsáthatnak ki. Többek közt ezért nem célszerű a kisebb gyermekeket a forgalmas utak mentén (pl. belváros), parkolóházakban, mélygarázsokban alacsonyan (pl. babakocsiban) vinni. Ilyen helyeken lehetőleg emeljük fel ölünkbe a gyerekeket! Nyitott hátsó ajtóval közlekedő autókban a vákuumhatás miatt a kipufogógáz az utastérbe kerülhet és így lassú mérgezés alakulhat ki.

 

Hatása

A szén-monoxid a belégzést követően a vérbe kerül, ahol a vörösvértestek un. hemoglobin részéhez kapcsolódik. A hemoglobin felelős az oxigénmolekulák szállításáért, de nem csupán gátolja az oxigénszállítást, hanem hozzá kapcsolódik a hemoglobinhoz, még hozzá kb. 250-szer erősebben, mint az oxigén, így arról leválasztani csak nehezen lehet. Így a vér nem oxigént, hanem szén-monoxidot fog szállítani, a sejtek és szövetek oxigénhiányos állapotba fognak kerülni.

Szén-monoxid esetén a hemoglobin karboxihemoglobiná (COHgb) alakul. Amennyiben a karboxihemoglobin arány 5% körüli még semmilyen hatást nem vált ki, erős dohányosoknál akár 10% is lehet. 20%-nál a légzés kissé nehézkes, 30%-nál fejfájás, 50%-nál ájulás közeli érzés alakul ki. A 60%-os mérték már nagy valószínűséggel halálos.

A hemoglobinon kívül az izmok oxigénraktározó fehérjéjéhez, a mioglobinhoz is kapcsolódik, ezáltal gátolja az izomműködést. A sejtek energiatermelő szervecskéje a mitokondrium. Ennek egyik enzime a citorkóm-oxidáz, amely kulcsszerepet tölt be az oxigén felhasználásával történő energiatermelésben. A szén-monoxid az említett enzim (citokróm-oxidáz) működését is gátolja. És végül megemlítjük még egy hatását, természetesen jelentősen leegyszerűsítve. A szervezetben felszabaduló un. szabadgyökök rengeteg betegséget, többek közt daganatos sejtburjánzást okozhatnak. Az agyban lejátszódó lipidperoxidáció szerepe, hogy ezeket a szabadgyököket hatástalanítsa, azonban a szén-monoxid ezt a kémiai folyamatot megakadályozza.

 

Tünetek

A szén-monoxid mérgezés tünetei egyrészt az általános mérgezési tünetekhez hasonlóak, illetve van néhány speciális tünete is.

- émelygés,
- fejfájás,
- hányinger, hányás,
- végtagok gyengesége,
- izomfájdalom,
- mozgásképtelenség,
- hallucináció,
- eszméletvesztés.

Az első tünetek 35 és 200 ppm közötti mennyiségnél jelentkeznek. Ppm=parts per million, kis koncentrációk jellemzésére használt mérőszám, milliomod részt jelent. 35 ppm = 0,0035 %. Nagy forgalmú helyeken akár 50 ppm koncentrációban is felhalmozódhat.

Első stádium

A mérgezést szenvedett nyugtalan, zavart, kábult, enyhe fejfájásra panaszkodhat. Jelentkezhet szédülés, hányás. Bőre cseresznyepiros.

Második stádium

Izomgörcsök a végtagokban, majd az egész testben, eszméletlenség.

Harmadik stádium

Izomellazulás, légzésbénulás, halál.

ppm behatási idő hatás
200 2-3 óra enyhe fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger
400 1-2 óra homloktáji fejfájás
400 3 óra életveszély
800 30 perc szaggató fejfájás
800 2-3 óra halál
1500 20 perc/1-2 óra ájulás/halál
3000 5-10 perc/20-30 perc ájulás/halál
6000 1-2 perc/10-20 perc ájulás/halál
12000 1-5 perc halál



Ellátás

Ellátás során mielőtt a gáztérbe lépünk (pl. garázs) gondoskodjunk az átszellőztetésről. Nagyobb füst esetén ne menjünk be vagy nagyon rövid időre. A sérültet vigyük szabad levegőre, nyugtassuk, fektessük. Ha eszméletlen helyezzük stabil oldalfektetésbe, ha leállt a légzés végezzünk újraélesztést.

- teremtsük meg saját biztonságunkat,
- vigyük ki a sérültet a gáztérből,
- fektessük szabad levegőn,
- ha eszméletlen helyezzük stabil oldalfektetésbe,
- ha leállt a légzés kezdjük meg az újraélesztést,
- hívjunk mentőt, jelezzük, hogy műszaki segítségre is szükség van.

 

Hasznos tanácsok

- a tüzelőberendezéseket évente ellenőriztessük
- konyhai gázrezsó használatakor szellőztessünk
- gázrezsót fűtés céljára ne használjunk
- használjunk szén-monoxid mérő berendezést
- kihűlt fűtőberendezések üzembe helyezésekor a kémény átmelegedéséig szellőztessünk
- autót soha ne járassuk zárt helyen
- nyitott hátsó ajtóval ne közlekedjünk hosszabb ideig
- mélygarázsokban figyeljük a levegőminőség mérő berendezés értékeit

 

Szén-monoxid érzékelő berendezések

A kereskedelmi forgalomban két fő típusa kapható a szén-monoxid érzékelő berendezéseknek, Az egyik, az olcsóbb típusok félvezetős, ez egyéb gázokra (füst, spray stb.) is beriaszt, ugyanakkor szén-monoxid pontossága igen tág határok közt mozog. A drágább készülékek vegyi reakcióval jelzik a mérgező gázt, azaz csak a szén-monoxid esetén jeleznek, pontosságuk igen magas. Nem csak a magas szintet jelzik, hanem azt is, ha sok ideig áll fent alacsonyszint, amely már az egészségre veszélyes lehet.

Ha a háztartásban több tüzelőberendezés működik használjunk több készüléket, akár minden helyiségben. A készüléket közel fejmagasságban érdemes felszerelni, nem lehet légáramlás mentes helyen (pl. szekrénybe) elhelyezni. Óvjuk a nedvességtől!

A megbízható készülékek ára jelenleg 15 és 20 ezer Ft között mozog, élettartamuk hét év.

 

 

Érdekességek

A vér szén-monoxid szintje kb. 4 óra alatt feleződik, ez az idő tiszta oxigén alkalmazásával rövidíthető. A karboxihemoglobin felezési ideje kb. 5 óra, tiszta oxigén jelenlétében kb. 1,5 óra.

A szén-monoxid megfelelő koncentrációban terápiás céllal is használható. Orvosi ellenőrzés mellett többek közt szervátültetésekkor a kilökődés csökkentése érdekében használják. Korábban szerepet kapott a TBC és egyes nemi betegségek kezelésében is.

Egyre szélesebb körben kerülnek kereskedelmi forgalomba szén-monoxidmérő készülékek. Az olcsóbb kivitelek időnként már néhány ezer forintért beszerezhetők hipermarketekből, barkácsáruházakból. A profibb, megbízhatóbb készülékeket azonban erre specializálódott szaküzletekben érdemes beszerezni. A mérőberendezések többsége 70 ppm felett kapcsol be, illetve, ha 30 napon át 30 ppm-nél nagyobb értéket mér folyamatosan.

A 0,4% szén-monoxidot, 60% szén-dioxidot és 39,6% nitrogént tartalmazó gázelegyet alkalmazzák a húsáruk védőgázas csomagolásakor, ugyanis ilyen összetételű elegyben őrzik meg a legtovább vonzó színüket. Ennek oka, hogy az izmok felépítésében résztvevő mioglobin cseresznyevörös karboximioglobinná (MbCO) alakul, amely a bomlásnak kiválóan ellenáll. Az eljárást az EU-ban egyébként nem engedélyezik, mert az eljárás során a nem friss hús színe is élénk marad, amely könnyen becsaphatja a vásárlókat.

 

A szén-monoxid tulajdonságai>>

Forrás: elsosegely.hu

Szólj hozzá

mérgezés szénmonoxid