2012. sze 04.

Kiömlött higanyra kénport?

írta: M.Zoltán
Kiömlött higanyra kénport?

hg_2_200.jpgNem régiben került kezembe a Kémia Nemzetközi Évére (2011) íródott hazai alkotás, a Száz kémiai mítosz. Nos mindenkinek csak ajánlani tudom, legyen szó szakmabeliről vagy csupán érdeklődőről. Az egyik fejezet (a száz közül) kiválóan szemlélteti, hogy milyen homályban sétálunk nemcsak az elsősegélynyújtás, hanem a természettudományok területén is. Mit tegyünk, ha eltörik az otthoni lázmérő és kigurul a mérgező higany? Rákereshetünk az interneten, de sajnos kémia könyvekben is és legnagyobb meglepetésünkre egyöntetű választ kapunk. De vajon helyes-e? Lelőjük a poént: NEM.

Abban az esetben, ha a higanyra kénport szórunk szobahőmérsékleten nem következik be egyesülés (azaz nem keletkezik higany-szulfid), a kén csupán a higany felületi feszültségét fogja csökkenteni, ezzel viszont csökkenti az aprócska golyók szétgurulását.

Természetesen léteznek hatékony abszorbensek, de ezek drágák és nem is feltétlenül indokolt egy háztartásba. Így marad a szellőztetés (a higanygőzök veszélyesek) és az aprólékos összegyűjtés edénybe, majd  szakszerű elszállítás (és nem kukába dobás) a gyógyszertárba.

Higanymérgezés>>

Ha valaki kíváncsi, hogyan megy végbe higany és a kén egyesülése, vagy érdekli még 99 hétköznapi badarság olvassa el a könyvet! Száz kémiai mítosz>>

szaz_kemiai.gif

Szólj hozzá

könyv könyvajánló mérgezés higany