2013. máj 06.

Az asztma világnapja - május 7.

írta: M.Zoltán
Az asztma világnapja - május 7.

asztma10.jpgFöldünkön mintegy 150 millió, hazánkban kb. 250 ezer asztmás beteg él. Az asztma egy légúti megbetegedés, mely a hörgők krónikus gyulladására vezethető vissza. A túlérzékennyé vált hörgők simaizmai a legkisebb irritációra is összehúzódnak, nyálkahártyája megduzzad, tapadós nyák képződik. Ezen hatások együttesen jelentősen szűkítik a légutat, mely erőteljes köhögést, légzési nehézséget, sípoló légzést eredményeznek.

Az asztma általában gyerekkorban, 5 éves kor alatt alakul ki, de az utóbbi évtizedben kétségkívül megnőtt a felnőttkori asztmások száma is, amely a kezeletlen légúti allergiára vezethető vissza. Míg a gyerekkori asztma a növekedéssel elmúlhat, addig a felnőtt kori nem fog elmúlni, sőt, súlyosbodni fog!

Leggyakrabban allergiás okokra vezethető vissza, a gyermekek 90%-a, a felnőttek 50%-a emiatt asztmás. További tényezők közt szerepelhet a dohányzás, a légszennyezés, a stressz és a krónikus légúti gyulladások, fertőzések.

A légúti allergiában szenvedők jelentős része válik asztmássá és sajnos, az ilyen betegek száma évről évre növekszik. A növekedés oka sok mindenre vezethető vissza, többek közt a kórokozók elleni visszafogottabb immunreakciókra, a nem jól szellőző, légmentes lakásokra és házakra (szigetelés), allergizáló ételekre és élelmiszer adalékokra, továbbá a légszennyezésre.

Az asztma felismerése és kezelés könnyű, szinten tartva a beteg állapota nagyon sokáig szinten tartható. Kezelés nélkül azonban évről évre súlyosbodik.

Az asztmás sérült ellátása olykor komoly kihívást jelenthet, rohamoldó hiányában a mentőhívás is indokolt lehet.

Asztmás roham ellátása>>



Szólj hozzá

asztma világnap