2013. jan 29.

Január 30. A lepra világnapja

írta: M.Zoltán
Január 30. A lepra világnapja

lepra.jpgA lepra (Hansen-betegség, bélpoklosság) az ókor és a középkor egyik legsúlyosabb járványa volt, amely még napjainkban is előfordul. Kevesen tudják, de a világ utolsó lepratelepe hazánktól néhány száz kilométerre Romániában található. A Mycobacterium leprae nevű baktérium által okozott betegség emberről emberre közvetlen és közvetett érintkezés útján is terjed. Lappangási ideje néhány hónaptól akár több tíz évig is tarthat.

Hazánkban egészen a 18. századig súlyos járványokat okozott, napjainkra azonban a lakosság többsége immunissá vált rá. A betegségnek több lefolyása is ismert, olykor csak a bőrt és az idegeket támadja meg, míg máskor a belső szerveket is. Jellegzetes tünetei a bőrben, nyálkahártyákon, belső szerveken keletkező duzzanatok, amelyek váladéka erősen fertőző. Számos esetben a idegrendszeri elhalások, így bénulás következik be, amit szövetelhalás kísér.

A betegség 1982 óta gyógyítható antibiotikumokkal, azonban a kezelés költséges és akár 10 évig is eltarthat. Napjainkban mintegy 5 millió fertőzött és mintegy 10-12 millió megbetegedett személy él. Hazánkhoz legközelebb romániai Dobrudzsában, a Duna-delta vidékén, Tulcea megyében van egy lepra szanatórium (Tichileşti), 2007 novemberében 23 beteggel, amely Európa utolsó ilyen „lepratelepe”.

Világkampány a lepra legyőzésére>>


Nagyobb térképre váltás
Szólj hozzá

lepra világnap