2017. feb 05.

Tizenkét dolog, amit ne mondjunk egy migrénesnek

írta: M.Zoltán
Tizenkét dolog, amit ne mondjunk egy migrénesnek

Kinek jutna eszébe közölni a barátjával, akinek eltört a lába, hogy „Nem lehet olyan rossz”?
Inkább minden létező módon segítenénk őt attól kezdve, hogy boltba járunk helyette egészen addig, hogy egész délután mellette ülünk és igyekszünk elvonni a figyelmét.

shutterstock_142814494_300.jpg

 

Mit NE mondjunk egy migrénesnek?

Kinek jutna eszébe közölni a barátjával, akinek eltört a lába, hogy „Nem lehet olyan rossz”?
Inkább minden létező módon segítenénk őt attól kezdve, hogy boltba járunk helyette egészen addig, hogy egész délután mellette ülünk és igyekszünk elvonni a figyelmét.

Most képzeljük el, hogy egy migrénes roham az elképzelhető legrosszabb influenzánál is fájdalmasabb. Ráadásul visszajár. És mégis, sokszor a legjobb szándékú reakciók is kimerülnek annyiban, hogy „Ez csak fejfájás, nem?”.
Nos, a migrén gyakran krónikus betegség. Nagyon is megfogható, genetikai és neurológiai okai vannak. Nagyban korlátozhatja a beteg életét.

Tehát aki krónikus migrénben szenved, „jogosan” bántódik meg, ha úgy kezelik, mint valakit, aki amiatt panaszkodik, mert lehorzsolta a könyökét. A következő listát egy krónikus migrénes gyűjtötte össze, mint a legzavaróbb válaszokat a migrénre, migrénes rohamra, hogy ezáltal támpontot szolgáltasson azoknak, akik szeretnék jobban kezelni a helyzetet.

1. Nem kellene annyit stresszelni!

A migrént nem a stressz okozza. A lábtörős példánál maradva, ez körülbelül olyan, mintha azt mondanánk szerencsétlenül járt barátunknak: „Több zöldséget kellene enned!” Valószínűleg így van, a helyes táplálkozás, a stresszmentes élet jót tesz az egészségnek és az általános közérzetnek. De hogy közvetlenül nem sokat segít, az is biztos.

2. De jól nézel ki!/Nem látszol betegnek!

„Hát persze. Tudod, milyen sokba kerül ez nekem?!” – válaszolhatná. Ez egy KRÓNIKUS BETEGSÉG. Természetes, hogy megpróbálnak a lehető legnormálisabban kinézni, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs is semmi bajuk. Ezt a megjegyzést könnyű így értelmezni: „Nem tudom, miért vagy úgy oda, nem látszik ez olyan nagy dolognak.” Még akkor is, ha bóknak szántuk. Helyette mondhatnánk például: „De örülök, hogy látlak!”

3. Nem fájhat annyira.

De igen, NAGYON fáj. Ráadásul fény- és hangérzékenységgel, és egyéb tünetek olyan kombinációjával járhat, ami akár öngyilkosságba hajszolhat. NAGYON FÁJ.

4. Mindez csak a fejedben létezik.

(Vagyis nincs is semmi bajod, csak beképzeled.) Mintha már írtam volna: ez egy krónikus betegség. Olyan mérhető jelek társulnak hozzá, mint a megnövő pulzus és vérnyomás, bénulás, beszédképtelenség, hányinger, hányás. Még csak az sem stimmel, hogy maga a migrén pszichiátriai betegség. A probléma oka genetikai, a rendellenesség az idegrendszerük működésében van. NEM DIREKT CSINÁLJÁK, hogy felkeltsék a figyelmet vagy sajnáltassák magukat.

5. Ez olyan női dolog.

Férfiak és gyerekek is lehetnek migrénesek. A migrén rengeteg kiváltó tényezője közül csak egy a nőkre jellemző hormoningadozás. Ez a kijelentés egyébként is „hisztéria-szagú”, és már vissza is ugorhatunk az előző ponthoz. Még soha nem hallottam a méhnyakrákra, hogy „női dolog”. Pedig az aztán tényleg az!

6. Megoldod.

Azt hiszem, ezt már tárgyaltam. A lábtörött barátunknak sem mondanánk ezt, a krónikus migrén meg ráadásul évtizedekre, vagy egy életre okoz komoly nehézségeket. Persze, valószínűleg megoldja. Egy kis segítséggel esetleg még könnyebb is lesz neki, nem?

7. Vegyél be egy fájdalomcsillapítót.

A migrén rengeteg tünettel jár, aminek a fájdalom csak egy része. Mindenkinek egyéni a kombinációja, az is lehet, hogy a fájdalom nem is tartozik hozzá.
Emellett személyre szabott kezelést igényel, amelynek a fájdalomcsillapítónál sokkal drágább, sokkal komolyabb mellékhatásokkal járó gyógyszerek is részei. A migrénben szenvedő valószínűleg jobban tudja, mit és mikor kell bevennie.

8. Hisz ez csak egy fejfájás…

Számtalan egyéb tünete lehet, a fájdalom az egész testre kiterjedhet. (És még ha tényleg csak fejfájás lenne, akkor is… lásd a 3. és 6. pontot)

9. Foglald el magad valamivel, hogy ne gondolj a fájdalomra!

A migrént nem igazán lehet kontrollálni. (Még mindig egy idegrendszeri betegség.) Az, hogy nem figyelünk oda, nem fogja sem megelőzni, sem megszüntetni a fájdalmat. Ahhoz pedig, hogy elvonjuk a figyelmünket, sokkal több kell, mint egy hobbi.

10. Ezt és ezt próbáltad már? Az ismerősömnek segített.

(Ha még egyszer megismétlem, hogy a migrén egy betegség, előfordulhat, hogy immunitást alakítok ki a jelentésére…) A migrén mindenkinél egyéni, tehát az, hogy valami egy másik migrénesnek segített, nem jelent túl sokat. Főleg, ha figyelembe vesszük a krónikus migrénben szenvedők valóban KOMOLY, SZEMÉLYRE SZABOTT KEZELÉSÉT. Ne gondoljuk, hogy egy félmondatnyi tanáccsal meg tudjuk oldani az egész életükre szóló problémájukat!

11. Csak egy kis sétára van szükséged a szabad levegőn.

A testmozgás néha valóban segíthet, másoknál viszont egy roham kiváltó oka lehet, különösen a krónikus migréneseknél. Ami pedig a napfényt illeti, a migrénesek 80%-a érzékeny rá. A beteg valószínűleg jobban tudja, mire van szüksége. (És akkor még a „csak” szócska felhangját nem említettem.)

12. Legalább nem halálos.

Éppenséggel lehet halálos. A migrénesek nagyobb eséllyel esnek áldozatul stroke-nak, lesznek öngyilkosak, halnak meg gyógyszerek túladagolása vagy mellékhatásai következtében. Ezt emlegetni nyilván nem szerencsés.

Összefoglalás

Mit ne tegyünk?
Ne mondjunk olyasmit, amiből az szűrhető le, hogy nem vesszük komolyan a betegségüket, és lehetőleg ne adjunk tanácsokat, akármilyen jó szándékból tennénk is.

Mit tegyünk?
Mindenekelőtt AJÁNLJUK FEL A SEGÍTSÉGÜNKET. Valóban megkönnyíthetjük az életüket, segíthetünk nekik elviselni a rohamot, ráadásul közben nem érzik megsértve magukat.

Szólj hozzá

fejfájás migrén