2011. dec 06.

Cukorbetegség

írta: H.Luca
Cukorbetegség

A cukorbetegség (más néven diabétesz) a világon a leggyakoribb anyagcserezavar. Egy 2004-es felmérés alapján Magyarországon körülbelül 500.000 ember volt kezelt cukorbeteg, ám ennek akár többszöröse is lehet a fel nem ismert diabéteszesek száma. Akkor számít magasnak a vércukorszint, ha értéke tartósan (éh gyomorral mérve) 7 mmol/l fölött van. Ezt az állapotot nevezzük hiperglikémiának. Ma már nagyon egyszerűen kezelhető kis készülékeket lehet beszerezni, melyekkel akár naponta többször is gyorsan, pontosan és fájdalommentesen mérhető meg a vércukorszint. A gyakori ellenőrzés fontos az esetleges diabétesz korai felismerése érdekében!

A cukorbetegség típusai

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség. Ez azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere bizonyos sejteket nem ismer fel, idegen, veszélyes sejteknek nézi, és védekezésképp elpusztítja őket. Ebben az esetben teljes inzulinhiány lép fel, mivel az immunrendszer megakadályozza az inzulin termelődését. Ebből adódóan a sejtek nem jutnak kellő mennyiségű cukorhoz. Ez a típusú diabétesz bármilyen életkorban kialakulhat, de jellemzően gyerek- vagy fiatalkorban jelentkeznek az első tünetek. Ezek a betegek általában soványak. A betegség tünetei általában gyorsan alakulnak ki, és a betegség egyetlen kezelési módja a folyamatos inzulinpótlás. Ha a beteget nem kezelik időben, illetve rossz ellátást kap, súlyos esetben egy életveszélyes állapot, a ketoacidózisos kóma alakulhat ki. Gyakran van, hogy a gyors kialakulás miatt, csak elég későn, a kóma következtében ismerik fel a betegséget.

A 2-es típusú diabétesz akkor alakul ki, ha valakinek az inzulinszintje tartósan magas. Ezt általában a rossz, magas cukortartalmú étrend okozza. Ekkor a szervezet, a vércukor szintentartásának érdekében, egyre több és több inzulint termel. Az agy érzékeli, hogy a vérben túl sok a cukor ezért a hasnyálmirigyet további inzulintermelésre utasítja, ám a sejtek egyre jobban és jobban ellenállnak ezeknek a hormonoknak. Egy pont után a hasnyálmirigy összeomlik és kialakulnak a betegség következményei: vakság, láb amputáció, érelmeszesedés, infarktus és impotencia, ezeken kívül pedig ennek a betegségnek a rovására írható a várható élettartam jelentős (10-15 év) rövidülése. A diabétesz 2-es típusa főleg a középkorú, idősebb embereket veszélyezteti, de mivel az elhízás napjainkban a fiatalabb generációknál alakul ki, ezért náluk is egyre gyakoribbak a megbetegedések. Jellemző tünetek az elhízás és a magas vérnyomás, melyek lassan alakulnak ki.

A cukorbetegség harmadik fajtája, a terhességi diabétesz. Ez várandós nőknél jelentkezik, általában a terhesség harmadik harmadában, és  leggyakrabban a terhesség végével el is tűnik. Ezért a betegségért nem a hasnyálmirigy, hanem a méhlepény által termelt hormonok a felelősek, ezek ugyanis inzulinellenes hatással bírnak. A kezelés ilyenkor lehet diéta, vagy inzulinpótlás, de a terhes nők sosem szedhetnek vércukorserkentő és inzulin hatásnövelő tablettákat. A terhességi diabétesz rizikófaktorai: ha a családban van 2-es számú diabéteszes ember, az idős nőket jobban veszélyezteti ez a betegség mint a fiatalokat, túlsúlyosság, ha már volt ilyen diabétesze előző terhesség alatt és ha a terhesség ideje alatt dohányzik a kismama.

 

Megelőzés és kezelés

Míg az 1-es típusú megelőzése érdekében sajnos nem tudunk mit tenni, addig a 2-es típusú cukorbetegséget kis odafigyeléssel elkerülhetjük, sőt a kezdetleges fázisban életmódváltással is kezelhetjük (több sport, diéták stb), ám később vércukorcsökkentők és az inzulin hatását növelő gyógyszerek szedése javasolt. A betegség során egy idő után kimerül a hasnyálmirigy inzulintermelése, ilyenkor ennél a típusnál is folyamatos inzulinpótlást kell alkalmazni.

 

Tünetek

A cukorbetegség tünetei közt általában mindig megjelenik a vizelet mennyiségének növekedése, mivel a vese nem tudja visszatartani a cukrot, ami így vizeletként ürül a szervezetből. Jellemző tünetek közé tartozik még a tartós fáradtság, a sebek gyógyulásának lassulása, pattanások és egyéb bőrbetegségek kialakulása, farkasétvágy, valamint időnként látászavar kialakulása is.

 

A vércukorszint-csökkenés felismerése

Laikus elsősegélynyújtóként leggyakrabban olyan cukorbeteggel találkozhatunk, akinek a vércukorszintje lecsökken (tehát hipoglikémiás állapotba kerül). A gyógyszerrel kezelt diabéteszesek vércukor-egyensúlyi értéke könnyen felborulhat, ha nem megfelelő mennyiségű táplálékot fogyasztott, megbetegedett, lázas, hasmenése van, fokozott munkavégzés vagy stressz miatt. Ez bárhol, bármikor, nagyon gyorsan lejátszódhat. A vércukorszint leesésének rengeteg tünete lehet, ezért nem mindig egyszerű felismerni. Általános tünetek:

  • gyengeség,
  • émelygés,
  • szédülés,
  • hányás,
  • nyugtalanság,
  • remegés,
  • kettőslátás,
  • végtaggyengeség,
  • görcsroham,
  • bénulás,
  • sápadt, verejtékes bőr
  • acetonszagú lehelet,
  • részegségre utaló zavart beszéd,
  • agresszió.

A kezelt cukorbeteg már felismeri a vércukorszint-csökkenés kezdeti tünetei és legtöbbször képes megfelelő cukorpótlással rendezni. A hirtelen fellépő, jelentős zavart azonban segítség nélkül nem képes megoldani.

A segélynyújtó számára komoly kihívást jelent a felismerés, hisz a tünetek sok egyéb betegségre is utalhatnak. Nagy segítséget nyújthat, ha a betegen a betegséget jelző igazolás, karkötő, nyaklánc viselése, vagy a személyi igazolványhoz csatolt kártya (bár idegen személyes holmijaihoz nem nyúlhatunk!).

 

Segélynyújtás

Ha a sérült eszméletlen, akkor először is a légútját kell biztosítani, amihez általában stabil oldalfekvést érdemes alkalmazni.

Ha a sérült magánál van, akkor az ellátás közben nagyon fontos a jó kommunikáció. Ennek segítségével kideríthető, hogy a beteg ismert cukorbeteg-e és volt-e már ilyen rosszulléte régebben. Az információszerzésen kívül nagyon fontos a nyugalomba helyezés (félig ülő testhelyzet vagy fektetés, amelyik a beteg számára kényelmesebb) és a gyors cukorpótlás, amire általában egy pohár cukros vizet érdemes használni, ezt kell megitatni a beteggel (egy pohár vízben néhány kanál cukrot feloldunk).

Szólj hozzá