2012. sze 27.

Régiós mentőverseny Észak-Magyarországon

írta: M.Zoltán
Régiós mentőverseny Észak-Magyarországon

2012. szeptember 6 – tól 9 éig immáron III. alkalommal került megrendezésre Szendrő városában az SOS Rally nemzetközi mentőverseny. A verseny megteremtője Dr. Tóth Judit Katasztrófa és Honvédorvostan képesítéssel rendelkező aneszteziológus orvos, az edelényi Koch Róbert Kórház orvos igazgatója, aki a lengyel Ratownictwo mentős verseny mintájára itthon is elindította az immár hagyománynak számító versenyt. A rendezvényen több ország csapata képviselteti magát különböző kategóriákban (laikus, BLS, ALS/BLS, ALS). Idén Szerbiából, Magyarországról, Svédországból, Lengyelországból és Erdélyből érkeztek a csapatok, összesen 21-en. A főbírók Honvéd és Katasztrófa orvostan képesítéssel, ITLS, ALS, BLS, BTLS, ATLS képesítéssel rendelkeznek és több segédbíró is a rendelkezésükre áll. A verseny 4 napos, a feladatok megoldására 2 nap áll rendelkezésre. A versenyzők dolgát az éjszakai futam és a kevés pihenőidő is nehezíti.

Forrás: mentok.hu>>

Az idei feladatok is változatosak voltak, élethű helyszínekkel, és jól maszkírozott statisztákkal és az Életjel Mentőcsoport segítségével tették még élménydúsabbá a rendezvényt.

Az idei feladatok:

  1. fáról leesett, vérhígítót szedő sérült, akit a saját kutyája őriz. Több vérző sérülése is van, ujjait amputálta a fűrész. Itt a helyszín biztosítása érdekében ki kellett találni, hogy a kutya másik gazdája a házban van elbújva, ezt követően lehetett megkezdeni a sérült ellátását.
  2. eszméletlen kismama a gépkocsi előtt, a gépkocsi sofőrje részeg . A kismama hypoglicaemiás epizód miatt esett be a gépkocsi előtt.
  3. ALS/BLS szituáció, iskolában tanár összeesett, eszméletlen
  4. lakóháztűz, egy személyt keresnek. Légzőkészülékkel kellett bemenni a „füsttel” elárasztott területre megkeresni a sérültet. Itt a 20 cm-es látótávolságot száraz jéggel biztosították a rendezők.
  5. erdőben eszméletlen sérült, villámcsapás érte . A történet érdekessége az, hogy igaz történeten alapul. Nem rég a megyében történt hasonló eset, egy fiatal erdész szenvedett ilyen balesetet, aki szerencsére tényleg túlélte a történteket.
  6. paintball küzdelem , a csapatoknak egymás ellen kellett küzdeniük, miközben társukat gerinchordágyon rögzítve el kellett jutniuk A pontból B pontba. Eközben lelkes mesterlövészek hada is próbálta lelőni a versenyzőket.
  7. az éjszakai futamnak a Martonyi melletti hegyen található kolostor szolgáltatta a helyszínt, 50 fővel személyszállító repülőgép lezuhant, a katasztrófa helyszínének felszámolását a csapatok egyszerre, vállvetve végezték. A felszámolást a nyelvi nehézségek is nehezítették.
  8. urnás temetés a kilátó toronyban, a szendrői várdombon, a beteg mellkasi fájdalom jelentkezése után, összeesik, eszméletlenül fekszik a lépcsőfordulóban. Csípője sérült, STEMI
  9. hasfájásra panaszkodó kislány, aki kiérkezéskor nem válaszol semmire, remeg, reszket. DG: nemi erőszak áldozata
  10. személygépkocsi részeg sofőrje romos háznak hajt, az édesapa a fa alatt fekszik részegen, anyuka és a sofőr is részeg. A romos ház területén egy eszméletlen, súlyos koponyasérült kislány fekszik aki gyors kimentést igényel és azonnali ellátást.
  11. tesztírás

Szólj hozzá

verseny mentők