2012. jan 23.

Medencesérülések

írta: M.Zoltán
Medencesérülések

A medencét alkotó csontok sérülése súlyos, életveszélyes állapotnak tekinthető. Részben azért, mert ezek védik a kismedencei szerveket, másrészt azért, mert bő vérellátású területek. Mivel jelentős szerepet töltenek be a járásban, ezért a gyógyulás hosszú ágyhoz kötöttséget jelent.

 

 

 

 

Anatómia

A medenceöv a medencecsont és a keresztcsont összenövéséből alakult ki. Előbbi három csont, a csípőcsont, a szeméremcsont és az ülőcsont csontos összenövéséből, míg utóbbi 5 csigolya összenövéséből alakult ki.

 

A - csípőcsont (os ilium)

B - keresztcsont (os sacrum)

C - ízületi vápa

D - szeméremcsont (os pubis)

E- összenövés

F - ülőcsont (os ischii)

Kép forrása: http://images.yourdictionary.com/pelvis

 

További leírás a medence anatómiájáról>>

Szakszerűbben, magyarul>>

 

Medencesérülés

A medencesérültek többsége közlekedési baleset áldozata, emellett a magasból eseteknél is előfordul. Gázolt, motoros, autóból kirepült, de az autó első ülésén ülőknél is bekövetkezhet. Általános tünetei:

- erőteljes fájdalom,
- mozgásra jelentkező fájdalom,
- alsó végtag mozgásképtelensége,
- mozgáskorlátozottság,
- kivérzéses sokk jelei.

 

Elsősegély

A helyszínbiztosítást és gumikesztyű felvételét követően fogjuk meg a sérült fejét, figyelmeztessük, hogy lehetőleg ne mozogjon. Teljes mozgatási tilalom van. Keressünk további sérüléseket, a lábakat, medencét oldalról támasszuk meg (párna, ruhák stb.), majd takarjuk be a sérültet. Keressük a kihűlés és a kivérzéses sokk jeleit. Utóbbi esetben a sérülés jellegéből adódóan a sokkfektetés nem alkalmazható! Eszméletlen sérültnek áll előre emeléssel biztosítsunk légutat.

Óvjuk a sérültet a kihűléstől!

 

Ha a sérült veszélyben van több ellátó bevonásával tálcafogással helyezzék biztonságba!

 

Forrás: elsosegely.hu>>

Szólj hozzá

medence törés