2012. nov 08.

Általános iskolai elsősegély-oktatás

írta: M.Zoltán
Általános iskolai elsősegély-oktatás

brc_lead.jpgA British Red Cross általános iskola alsó tagozatosainak készített oldalait szeretnénk bemutatni. Bejegyzésünket tekinthetjük magyar nyelvű fordításnak, módszertani ajánlónak vagy egyszerű ötletnyerésnek. Minden elsősegélynyújtást oktató tanítónak kötelező! Nem fognak csalódni!

Az oldal ITT érhető el, javaslom nyissák meg egy új ablakban így párhuzamosan nyomon követhető. Összesen hat menüpont látható.

A Live. Life it home olvashatjuk a program leírását, látható, hogy 5-11 éves korosztálynak készült, és rövid tájékoztatót kaphatunk a tematikai blokkokról.

Mi az elsősegélynyújtás? What is first aid? Három almenüt találunk. A legfelső négy kérdés-válasz formájában mutatja be, hogy a biztonság megteremtése, a segélyhívás és/vagy felnőtt értesítése is már segélynyújtás, továbbá, hogy gyerekek számára is könnyen elsajátítható, nem nehéz megtanulni. Megtudhatjuk, hogy milyen fontos dolgokat kell elvégeznünk életmentőként. Miért nagyszerű az elsősegély? (First aid: why the big deal?) tudhatjuk meg a második alpontból. Az itt található felsorolások nagyon egyszerű szerkezetűek, akár angol fordításnak is kiadhatók a gyerekek számára. És végül a How to videos oldalon hat darab videót találunk, mit tegyünk 1. légúti idegen test, 2. égési sérülés, 3. vérzés, 4. eszméletlenség, 5. asztma, 6. csonttörés esetén. Ezekhez viszont kissé alaposabb nyelvtudás szükséges.

Stay safe - Légy biztonságban! A négy almenü közül az elsőben (Hot chocolate: part 1.) egy kisfilmet nézhetünk meg, megismerkedhetünk a szereplőkkel, ahogy anyuka elmegy otthonról, marad a két gyerek, közülük a kisebbik a vízforralóval vizet forral a forró csoki elkészítéséhez. Ezen videó folytatását látjuk, majd a Help save lives és a Emergency action menük első almenüjében.

És akkor jöjjön valami tényleg izgalmas! Ez viszont teljes mértékben használható, nyelvtudás nélkül is az oktatásban, Activity: Spot the danger. Kiváló interaktív játék, melynek részletes leírása ITT található.

A Quiz menüpontban meglepő módon kvízk kérdéseket találunk 10+5 feleletválasztó kérdés formájában, némi nyelvtudást igényel. A legalsó menüpont az előzőekben már említett videókra hivatkozik ismét.

A Help save lives - Legyél életmentő! menü szerkezete megegyezik az előző menü szerkezetével. Legfelül a kisfilm folytatását találjuk, majd alatta interaktív játék, ennek leírása szintén ITT található. A kvízben ezúttal is 10+5 kérdést találunk, itt azonban már elsősegély-nyújtási lépések kerülnek elő. Míg a legalsó menüpont a már megszokott videólista.

A Emergency action menü ismertetése az előző két menü ismeretében már szükségtelen, a szerkezet ugyan az, az interaktív részről pedig szokás szerint ITT írtunk.

Érdemes mindenképp megnézni - ugyan némi nyelvismeretet igényel - a tanároknak szóló rész Teachers' area. Itt óratervek, letölthető anyagok, sok egyéb hasznosság, igaz egyes részeihez regisztráció szükséges. Ettől azonban ne rémüljünk meg pofon egyszerű. Két dologra figyeljünk, ékezetes szöveget nem fogad el és miután bejelöltük, hogy Hungary nem fogadja el a magyar irányítószám formátumot! Kis csalással írjuk be ezt: N10AA. Nem kell a regisztrációt megerősíteni és nem kapunk mindennap hírlevelet. Viszont azonnal hozzáférünk mindenhez.

Szólj hozzá

oktatás általános iskola tanító British Red Cross